Vrijvolmaakt

Over mijzelf….

Hoi!

Ik ben Marieke van der Valle – de Haan, getrouwd met mijn rots in de branding Johan en samen doen we er alles aan om onze twee zonen groot te brengen .
Al zolang ik me kan herinneren was ik ” te kort voor mijn gewicht” oftewel te dik.
Afvallen en weer keihard aankomen ik kende het allemaal. Ik stortte
me regelmatig op grote hoeveelheden eten om me beter te voelen. Ik at alleen en verstopte de verpakkingen zodat niemand wist wat ik gegeten had.
Voor de buitenwereld was ik altijd de kartrekker, de vrolijke, spontane ietwat luidluchtige Marieke die de hele wereld aan kon.
Maar van binnen ……. eenzaamheid, gevoel van falen, schaamte, de eeuwige strijd met dat stomme stemmetje in mijn hoofd!
Eten gaf me troost en een leeg hoofd…. even NIKS!

Jarenlang vocht ik tegen de onrust in mij. Het stemmetje in mijn hoofd dat riep dat ik een nietsnut was, een zwakkeling, lelijk, vet. En toch begon ik ook steeds weer aan een nieuwe lijnpoging. Dat ging ook best een tijdje goed, totdat de spanning weer terug kwam en ik wéér voor de bijl ging.
1 koekje kan geen kwaad…. maar 1 koekje werd steeds een pak.
Ik realiseerde me dat ik steeds bezig was met alleen de kilo’s ( het gevolg dus) en niet met de oorzaak. Want…. Waarom kwam de drang om te eten toch altijd opzetten? Waarom kon ik niet stoppen als ik eenmaal begon? Hoe kon het anders? En waarom deed ik dat dan niet?
Als ik alleen maar bezig was met het gevolg van mijn eetgedrag en niet met de oorzaak, dan was het toch eigenlijk heel logisch dat ik ook weer aan kwam?

Eten was jarenlang mijn uitlaatklep geweest, mijn oplossing voor vele gevoelens.
Hoe kon ik het anders doen? Ik moest een andere uitlaatklep vinden! Maar hoe??
Ik bedacht dat het wenselijk zou zijn om dingen anders aan te pakken. Om te kijken naar op welk moment het mis ging ( en dat was NIET terwijl ik at, maar al ver daarvoor, maar dat ontdekte ik pas later)

Ik geloof niet in grote sprongen… ik geloof ik stapje voor stapje en dit steeds groots te vieren.
Mijn zelfbedachte oplossing om te eten als het lastig werd/verdrietig was/gelukkig voelde/eenzaam was enz enz was er ook niet in 1 dag gekomen, ik moest mezelf de tijd leren geven om stap voor stap dingen anders te doen.
Hierdoor leerde ik sneller kijken naar momenten die wél goed gingen. Leerde ik focussen op de dingen die wél goed gingen. Ik leerde samen met een coach kritisch kijken naar wát er daadwerkelijk gebeurde vóórdat, tijdens en ná het eten. Leerde anders met eten omgaan en wíst dat ik dít wilde delen met heel veel anderen! En JA, je moet het nog steeds zelf doen. Ik heb geen wonderprogramma bedacht waarbij je de volgende ochtend slanker wakker wordt ( helaas ?? ).

Als je mij zou kennen zou je weten dat ik:

  • Dol ben op dagdromen en toch nooit te laat kom.
  • Enthousiast en energiek ben, maar ook kan genieten van stilte en het alleen zijn.
  • Me graag verdiep in de gedachten van de ander.
  • Ik niet kan zonder humor, maar ontplof als er mensen worden gekrenkt vanwege hun uiterlijk.
  • Een “gezond BMI” eigenlijk stiekem heel stom vind, omdat jij nog altijd zelf bepaald bij welk gewicht jij je het prettigst voelt.
  • Een type ben die emotie niet uit de weg gaat.

Ik hoop je snel te ontmoeten,

Marieke

Scroll naar top